factoring

Factoring

Factoring är ett alternativ till traditionella företagslån. Som entreprenör lånar du inte pengar i vanlig mening, utan säljer eller lånar ut fakturor och får därmed snabbt kapital. Med andra ord betyder det att företaget säljer eller pantsätter sina fakturor. Tjänsten erbjuds ofta av nischade finansbolag samt traditionella långivare och banker.

Factoring, fakturaköp och upplåning

Att urskilja begrepp kan vara lite svårt eftersom du ibland bara pratar om factoring och ibland köper du fakturor och lånar fakturor. Factoring är en engelska term som används som det allmänna namnet på ovanstående. Vi kommer att diskutera förutsättningarna för att göra det lite ljusare.

Fakturaköp

Ett företag kan välja att överföra alla eller vissa fakturor till en bank, långivare eller finansiellt företag och sedan snabbt få fakturabeloppet. Alla förseningar och inkassoavgifter överförs till långivaren eller finansföretaget som köpte fakturan.

Företaget som köper fakturan tar kreditrisken och för detta debiteras vanligtvis en avgift. Ditt företag får hela fakturabeloppet minus avgiften för långivare / finansiellt företag, vilket vanligtvis utgör 2-5% av fakturabeloppet.

Non-recourse factoring

Ett företag som köper en företagsfaktura tar risken om kunden inte betalar fakturan. Det kan också kallas köp av en faktura utan användning.

Fakturerabelåning 

Här har ditt företag fortfarande en ägandet av fakturan. Med andra ord, skulle kunden vara sen i betalningen och en faktura betalas, då kommer ditt företag att få eventuella förseningar / inkassoavgifter eller förseningsavgifter.

Här upprätthåller ditt företag kreditrisken, men i gengäld betyder det vanligtvis en lägre avgift för det finansiella företaget / långivaren som lånar fakturan.

Recourse factoring 

Detta innebär att betalda fakturor återgår till ditt företag (köps tillbaka av ditt företag efter en viss tid).