Låna pengar mellan bolag

Låna pengar mellan bolag

Ett alternativ till traditionella företagslån är att låna pengar mellan bolag. Ett annat bolag kanske inte ställer samma säkerhetskrav som banker gör, vilket gör det lättare att få ett lån mellan företag än hos banken. Nackdelen med lån mellan företag är dock att risken är högre än för ett företagslån från en bank.

Ett annat företag kommer också att behöva att ta ut någon form av säkerhet. Att låna pengar mellan företag kan leda till lägre krav, men det andra företaget kommer också såklart vilja få tillbaka pengarna som de lånat ut.

Ränta på lån mellan företag

Genom att låna pengar mellan bolag så kan bolaget som lånar ut pengar själv sätta räntan. Denna ränta kan ibland vara densamma som hos andra långivare, så det finns anledning att se över möjligheterna till ett traditionellt företagslån också

Fördelarna med att låna pengar mellan företag

När ett företag har ytterligare fritt kapital kan det vara mer lönsamt att låna dem till ett annat företag än att ha de på banken. Detta beror delvis på att räntan på ett sådant lån är högre än räntan på ett vanligt bankkonto som företaget har.

Några av fördelarna med att låna pengar mellan företag istället för hos en långivare är:

Det finns också fördelar för ett företag som lånar pengar från ett annat företag.

Det finns tjänster som hjälper till förmedlar lån mellan företag. Ett företag kan ansöka om lån från många andra företag på ett ställe. Då kan flera potentiella långivare erbjuda dig ett lån.

Tillåtna kontantlån mellan företag

Det finns flera regler för beviljande av kontantlån mellan företag. Din bolagsform spelar bland annat en roll. I dessa fall är det förbjudet att låna pengar:

I sådana fall är företagslån tillåtna:

För aktiebolag finns det strikta regler när det kommer till att låna pengar mellan företag, detta delvis för att skydda ett aktiebolags kapital. Men detta beror också på att ingen privatperson ska kunna använda pengarna och som i sin tur inte beskattas.