Fastighetslån

Fastighetslån företag

Fastighetslån kan användas av både företag och bostadsrättsföreningar när man köper en ny fastighet, renoverar eller bygger om en befintlig fastighet.

Företag kan ta fastighetslån för att köpa kommersiella fastigheter, hyra fastigheter, villor, fritidshus, bostadsrätter och jordbruksenheter. Att få ett lån för en fastighet så spelar det ingen roll vilken typ av verksamhet som bedrivs. Det finns dock vissa skillnader beroende på företagets form, som ni kan se nedan.

Ett fastighetslån till aktiebolag

När du som ett aktiebolag tar ett företagslån för fastigheter så ägs fastigheten av företaget. Detta är endast fördelaktigt när det kommer till skatteändamål eftersom det innebär en större skattebörda för försäljningen om den är privatägt.

Andra fördelar med ett aktiebolag som ägare är att om fastigheten är en lägenhet så kan alla driftskostnader i samband med fastigheten dras av.

Fastighetslån till enskild firma

När du har en enskild firma så har du två alternativ för att få ett lån för en fastighet. Eftersom företagets ekonomi nästan är samma som ägarens privatekonomi så kan du välja mellan att ansöka om ett fastighetslån / lån för enskilda firman eller att ta en privat inteckning.

Eftersom din privatekonomi är lika med ditt företags ekonomi så fungerar båda alternativen lika bra. Vad du kan göra är att jämföra villkoren för båda alternativen och se vilka som är mest fördelaktiga för dig. Läs mer om företagslån för enskilda firmor här.

Fastighetslån till handelsbolag

Ett handelsbolag är någonstans mellan en enskild firma och aktiebolag när det gäller personligt ansvar. Om du köper en fastighet genom ett handelsbolag kan du ansöka om ett fastighetslån eller ett företagslån direkt till handelsbolaget.

Som ägare till ett handelsbolag så är du personligen ansvarig för fastighetslånet, precis som för en enskild firma, men din personliga ekonomi är åtskild från företaget. Utvärdera vilket alternativ som bäst passar för just din situation. Läs mer om företagslån till handelsbolag här.

Fastighetslån - privata lägenheter

Ett företag kan köpa fastigheten, som sedan används som ett privat hem. Kom dock ihåg att du måste betala marknadshyran till ditt eget företag. Beroende på vilken typ av verksamhet du driver kan olika regler gälla när du köper fastigheter för privat ändamål. Läs alla regler innan du gör ett sådant köp och se om det är bättre att köpa ett hem privat än genom företaget.

Kostnaden för lån till fastigheter

Som med alla lån läggs räntan till när du tar ett lån för fastigheten och det kan vara fast eller rörlig ränta.
Det som är viktigt att hålla koll på är din betalningsförmåga och du vill vara säker på att det inte kommer att överstiga ett visst belopp som kan var svårt för din ekonomi.

Utöver fast eller rörlig ränta så finns det några indirekta räntepositioner, räntetak och räntesäkringar att ha i åtanke.
Räntetaket justeras för den korta räntan var tredje månad, men den kan aldrig överstiga ett fast räntetak.

Ett fastighetslån finns också ofta i olika valutor om du så önskar att betala i en annan valuta än SEK.

Återbetalningsperioden kan också vara flexibel beroende på långivare och kan anpassas till företagets återbetalningskapacitet. Om till exempel ett stort företag får mycket pengar kan en kortare återbetalningstid vara mest lönsam. Medan mindre företag kan behöva längre. Kom ihåg att ju längre lånetiden är, desto mer betalar du i ränta.