Låneförmedlare till företagslån

Låneförmedlare till företagslån

Ett företag som tänker köpa maskiner eller hyra en designer kommer troligtvis att be om en offert från flera aktörer innan de fattar ett beslut. Naturligtvis vill du se till att du får det bästa erbjudandet och att den aktuella aktören är rätt för företaget.

Detsamma gäller för företagslån. För att hitta ett lån som passar ditt företag kan du behöva begära en offert från flera banker, vilket inte alltid är lika enkelt eller tidskrävande. När du använder en låneförmedlare för företagslån ansöker du om och får erbjudanden från flera långivare. Då kan du jämföra erbjudanden och välja det bästa lånet.

Hur fungerar låneförmedlare?

Förmedlaren för företagslån fungerar som en mellanhand i kontakterna mellan ditt företag och ett finansiellt företag. Efter mottagandet av låneansökan förbereder förmedlare en kreditrapport för företaget och eventuell säkerhet. På denna grund kan låneförmedlarnas partners sedan föreslå lån.

Antalet långivare som förmedlaren arbetar med varierar, men är vanligtvis cirka 10-20 finansiella företag. Det är inte säkert att alla partners kommer tillbaka med låneerbjudanden, och kan ha olika lånevillkor. Vissa lånar tex kanske inte till nystartade företag, medan andra kan kräva säkerhet för lån.

Genom att använda en låneförmedlare för företagslån blir valen fler och alternativ kan jämföras lättare. När du har skickat in ansökan får du alla låneförslag och sedan kan du jämföra räntor, lånebelopp och andra villkor. Eftersom ansökan inte är bindande eller kostar någonting så kan du alltid välja att du inte kommer att gå vidare med något av alternativen.

En låneansökan genom en låneförmedlare

Själva låneansökan fungerar som vanligt. Du anger organisationsnumret, hur mycket du vill låna och den återbetalningsperiod du vill ha. Eftersom det är i låneförmedlarens intresse vad bankerna vill ha för att kunna erbjuda ett lån till ditt företag, så vet de vanligtvis om din ansökan är korrekt. Det är därför de vanligtvis hjälper dig med vad din ansökan ska innehålla.

När ska jag använda en låneförmedlare för företagslån?

Under de senaste åren har kreditmarknaden ökat antalet kreditinstitut som specialiserat sig på små och medelstora företag. Fler aktörer innebär att marknaden blir mer konkurrenskraftig, vilket gynnar företagskunderna. Ökat utbud resulterade också i ett större behov av att jämföra kostnader och villkor, vilket ledde till att antalet låneförmedlare för företagslån ökade.

Målet med att använda en låneförmedlare är att hitta ett lån som passar ditt företag och att undvika att betala mer än nödvändigt. Låneförmedlaren erbjuder dig att ta kontakt med och presentera bud från olika långivare.

Fördelarna med att använda en låneförmedlare:
-Du får erbjudanden från flera långivare och du kan enkelt jämföra lånekostnaderna.
-Du ökar dina chanser att få ett företagslån med bra villkor.
-Mäklaren tar bara en kreditupplysning, vilket är bra för ett företags kreditbetyg.
-Du behöver inte känna dig ensam i ansökningsprocessen, du får råd och hjälp på vägen.

En låneförmedlare kan därför vara fördelaktig när du vill se vad flera långivare på marknaden har att erbjuda just ditt företag. Om du inte är säker på hur du ansöker eller vilket låneavtal som bäst passar ditt företag kan du få hjälp från en förmedlare. De är specialiserade på företagsekonomi och har förmodligen bra kunskap.

Har låneförmedlare några nackdelar?

En sak som kan vara en nackdel för företagens långivare är att långivaren inte samarbetar med alla långivare på marknaden. Din förfrågan är därför begränsad till samarbetspartners som mäklaren för närvarande har. Så även om du får många erbjudanden, finns det fortfarande en risk att du tappar marknadens bästa lån.

Ett sätt att kringgå detta är naturligtvis att välja en lånemäklare som fungerar med de flesta spelare. När antalet ansökningar för kreditmäklare ökar, beslutar fler och fler banker och finansiella företag att gå med i dessa typer av företag. Detta innebär att risken för att förlora ett bra erbjudande minskar när antalet kreditmäklare ökar.

Kostar det mer att skicka in en ansökan via en låneförmedlare?

Förmedlare har provisionsbaserade kontrakt med sina partners. Det innebär att de får ett visst belopp varje gång någon tar ett företagslån via dem. Att använda tjänsten kostar inte dig som låntagare, men indirekt kan det innebära att lån blir dyrare genom en mellanhand när långivarens marginaler sjunker.

Vilken lånemäklare ska jag välja för en ansökan om företagslån?

Lika viktigt som att jämföra olika långivare är det att jämföra olika låneförmedlare. För några år sedan var det inte så många aktörer som man kunde välja mellan när det kommer till företagslån, men idag är situationen annorlunda.

Vad gör olika låneförmedlare olika? Den största skillnaden mellan olika aktörer är antalet partners. Ju fler långivare som förmedlaren har, desto bättre är chansen att få de absolut bästa lånevillkoren.

Något annat som kan variera mellan olika låneförmedlare är tjänsten och supporten som erbjuds i ansökningsprocessen. Vilka öppettider har kundservicen? Har de livechatt så att du enkelt och snabbt kan kontakta dem? Förklarar de någonstans på sidan vilken hjälp de erbjuder? Ett annat bevis på detta är företagets onlinebetyg (tex Google reviews).

Förutom de faktorer som nämns ovan, såsom lånebeloppet, återbetalningsperiod, erbjudna villkor och tjänster (t.ex. fast månadsbelopp eller factoring), kan de se annorlunda ut hos olika förmedlare. Det beror helt enkelt på företagets affärspartners och vad de kan erbjuda. Genom att kolla på vår lista kan du snabbt och enkelt jämföra olika låneförmedlare.